مافیای نفتی از زبان یک مدیر ارشد نفت
در برخی موارد، بظاهر مناقصهای برگزار میشد اما به توصیه برخی مقامات نفت، پروژه به شرکتی واگذار میشد که مناقصه برنده نشده بود و به این ترتیب ساختار نفت از نظر قرارداد، پروژه و مناقصه، به مقدار زیاد تغییر کرد.
منبع: جهان
بعضی از که این روزها وقتی صحبت از مافیا و شبه مافیا میشود همه چیز را انکار میکنند، خود اولین بیانکننده آن در گذشته نهچندان دور بودهاند.
سیدعلی بهشتیان یکی از مدیران با تجربه نفت طی سالهای گذشته و مدیرعامل فعلی شرکت پترو ایران است که در خصوص انکار مافیای نفتی می گوید: مافیا در معنای سیاسی آن، سیطره انحصاری لابیها و محافل قدرت بر یک حوزه معین است. بنابراین منظور از مافیای نفتی، سیطره و انحصار محافل قدرت بر نفت است.
بهشتیان با اشاره به ساختار نفت می گوید :در نفت رقمها میلیاردی است ضمن اینکه ساختارهای نفت از چند دوره قبل به گونهای تغییر کرده که خواسته یا ناخواسته میتواند منجر به فسادزایی در نفت شود.
مدیر عامل پترو ایران در بخشی از گفت وگوی مفصلی که با روزنامه جام جم داشته است با ذکر نمونه ای اضافه می کند:به عنوان مثال تا پیش از این، در کنار هیاتمدیره شرکت ملی نفت کمیسیونی به اسم کمیسیون معاملات نفت وجود داشت که حل و فصل قراردادها را بهعهده داشت، اما یکی از وزرای اسبق نفت ساختار این کمیسیون را تغییر داد و مدیران اجرایی را به عضویت آنجا درآورد. در برخی موارد، بظاهر مناقصهای برگزار میشد اما به توصیه برخی مقامات نفت، پروژه به شرکتی واگذار میشد که مناقصه برنده نشده بود و به این ترتیب ساختار نفت از نظر قرارداد، پروژه و مناقصه، به مقدار زیاد تغییر کرد.
وی با اشاره به پیامدهای این تصمیم می گوید:در نتیجه کار را به جایی رساندند که پیامدهای تصمیمات آن زمان هنوز هم گریبانگیر صنعت نفت است و حتی پای مسائلی مثل رشوه هم به آن کشیده شده است. ماجرای شرکت نفتی استات اویل را حتما به خاطر دارید. در حالیکه موارد دیگری وجود دارد که اصلا نامی از آنها برده نمیشود.
بهشتیان جنبه دیگر مافیا در نفت را سوءاستفاده از اختیارات می داند و به عدم شفافیت در انتشار اطلاعات نفتی اشاره می کند و می گوید:حداقل، قرائن و شواهد حاکی است که به لطایفالحیل، اطلاعات نفت در اختیار کسانی که به آن نیاز دارند قرار نمیگیرد و آن مقدار هم که اعلام میشود بعضا ناقص و ناکافی است که حتی ممکن است مفهوم عکس را به ذهن متبادر کند و در نتیجه بعضا تحلیلگران و حتی صاحبنظران، برداشتهای متفاوت و حتی متضادی از آن به عمل میآورند.
وی ادامه می دهد: یکی از زمینههای بروز و ظهور فعالیتهای مافیایی همین عدم شفافیت در بسیاری از اطلاعات است؛ گرچه باید بگوییم که تمام بحث همینجاست.
بهشتیان همچنین مبارزه با مافیای نفتی همچون جنگ در نفت می داند و اظهار می دارد:باور من این است که جنگ در نفت، کمتر از جنگ نظامی نیست و باید آن را یک جنگ به تمام معنا دانست. یعنی اگر در جنگ تحمیلی، کشورهای مختلفی در کنار صدام علیه جمهوری اسلامی ایران قرار گرفتند، هم زمان با این جنگ نظامی و نیز بعد از آن و تاکنون، این جنگ خاموش ادامه داشته و خواهد داشت با این تفاوت که جنگ نظامی را تمام مردم با همه وجود لمس میکردند، اما در اینجا اصلا انگار نه انگار که خبری است. در دفاع مقدس، تمام امکانات نظام برای مقابله با دشمن بسیج شده بود که البته موفقیتهای آن هم کاملا ملموس بود و بهمین دلیل دشمن که با همه توان به میدان آمده بود همچون جنگ احزاب و به یمن عنایتهای بیچون و چرای الهی و ایثارگریهای فوق تصور همه ارکان نظام، کمترین توفیقی به دست نیاوردند، اما در این طرف ماجرا در مورد نفت، موضوع به گونه دیگری است؛ ظاهرا اصلا اعتقادی به این مساله نداریم .
http://tabnak.com/nbody.php?id=14832
